Elene Gedevanishvili i konståknings-VM i Göteborg

6 mars 2008

Konståknings-VM i Göteborg 17-23 mars 2008

Georgiens unga hopp i konståkning, 18-åriga Elene Gedevanishvili, deltar i världmästerskapet i konståkning i Göteborg 17-23 mars 2008. Georgiskan har gjort en kometkarriär och har i flera år legat högt i resultatlistorna i flertalet stora tävlingar. På hennes meritlista finns bland annat en tionde plats i OS i Turin 2006, en första plats i den prestigefyllda tävlingen Karl Schäfer Memorial 2006 och i de tre senaste europamästerskapen har hon legat bland de tio bästa.

För Sverige och Göteborg är det ett viktigt arrangemang och runt en halv miljard TV-tittare väntas följa konståknings-VM i år. Förra årets VM ägde rum i Japan och senast Sverige arrangerade VM i konståkning var 1976, även då i Göteborg. Sveriges Television sänder direkt varje dag från evenemanget och kommentatorer är som vanligt Roger Blomquist och Lotta Falkenbäck.

Lycka till i tävlingarna.

Sändningstider:

ti 18/3 20.00-22.45 SVT24

ti 18/3 00.15-01.15 SVT1

on 19/3 14.00-17.50 SVT24

on 19/3 20.00-22.45 SVT24

on 19/3 00.10-01.10 SVT1

to 20/3 13.00-16.00 SVT1

to 20/3 16.00-16.30 SVT2

to 20/3 20.00-21.00 SVT24

to 20/3 21.00-22.45 SVT1

fr 21/3 14.15-17.50 SVT24

fr 21/3 20.00-21.00 SVT24

fr 21/3 21.00-22.45 SVT1

lö 22/3 12.55-14.00 SVT24

lö 22/3 14.00-17.15 SVT2

sö 23/3 15.00-17.55 SVT2

Elene Gedevanishvili

Läs mer:

VM 2008 - Göteborg

Svenska konståkningsförbundet

Internationella konståkningsförbundet

Skate Sweden

Elene Gedevanishvili

Om övriga åkare

Elene Gedevanishvili

Elene Gedevanishvili från Georgien

Våldsamma övergrepp i Georgien - diktatur har återinförts

9 november 2007

Demonstrationerna i Georgien slås ner

Den georgiska oppositionen som inledde en fredlig demonstration mot den georgiska regeringen den 2 november utanför parlamentet i Tbilisi slogs ner brutalt av georgisk polis, inrikestrupper och militär på morgonen den 7 november. Tungt utrustad kravallpolis använde tårgas, vattenkanoner, batonger, gummikulor och ljudmaskiner för att attackera de fredliga demonstranterna.

Demonstrationen skingrades och ett stort antal personer greps. Demonstranterna återsamlades senare på andra sidan floden Mtkvari på en plats som heter Rike och polisen attackerade demonstranterna även där och skingrade också denna demonstration, varvid en person misshandlades till döds av polis.

Flera demonstrationer genomfördes senare även på andra platser i landet, bland annat i städerna Kutaisi och Batumi, där stort övervåld användes av säkerhetsstyrkorna. Totalt har fler än 500 personer fått sjukhusvård för sina skador.

President Mikhail Saakashvili utlyste undantagstillstånd i Tbilisi natten till den 8 november, vilket senare förlängdes och utökades att gälla hela landet under 15 dagar. Samtidigt stängdes alla privata radio och TV-stationer och ingen får längre insamla, sprida eller sända information om demonstrationer eller strejker. Samtidigt blockeras all online streaming från utländska radio och TV-stationer i Georgien. Det fria ordet har sålunda tystats i Georgien och diktatur har återinförts i landet. Strategiska överfall mot Abchasien och Sydossetien av Georgien i närtid kan inte uteslutas. Ett sådant scenario kommer med största säkerhet att leda till krig i hela regionen.

Hela rättssystemet i Georgien har totalhavererat och vi vädjar till det internationella samfundet att intervenera och ta över polisverksamhet, åklagarväsendet, domstolar, kriminalvård, fängelser mm. Vi tar avstånd från totalitärt styre, korruption, politiskt våld och allt annat som den nuvarande regimen står för. Vår egen tomte på UD, Carl Bildt, bör tala om för sin georgiske kamrat och gode vän att maktmissbruk inte tolereras av Sverige. Eller är det så att Sverige har dubbelmoral i den här frågan också?

Avgå Saakashvili!

Titta på filmerna från övergreppen:

Film från polisens attack på engelska

Mer film från polisens attack på engelska

Imedis sista sändning på engelska

Stängningen av Imedi på georgiska och ryska

Imedis sista sändning på georgiska

Film från polisens attack på georgiska

Mer om stängningen

Krisen i Georgien

UN Association of Georgia

Organisationen för mänskliga rättigheter

Bilder från demonstrationerna

Bildserie från demonstrationerna

Human Rights Watch - Rapport

Namninsamling på webben - Stoppa den georgiska regeringens övergrepp

Georgien stoppas från EM-kval i Sverige

26 september 2007

EM-kval för flickor 18

Det grekiska konsulatet i Tbilisi har åter stoppat ett georgiskt landslag från deltagande i EM-kval i Sverige. Den här gången handlar det om Georgiens landslag för flickor under 19 år. Den svenska landslagsledningen uttryckte ikväll sitt missnöje med hanteringen och kommer att rapportera det till det svenska fotbollsförbundet. Den Svensk-georgiska föreningen avfyrar på nytt en anmälan till EU, till berörda svenska, georgiska och grekiska departement samt även till UEFA och det internationella fotbollsförbundet för förnyade fall av idrottslig diskriminering av georgier.

Georgien skulle ha mött Sverige i EM-kval i Falköping nu på onsdag, Ungern i Falköping på fredag och Kazakstan i Tidaholm på måndag den 1 oktober. Detta innebär inte bara en stor skandal för fotbollen, utan även förlorade biljettintäkter för arrangören Västergötlands Fotbollsförbund.

Förra veckan hade Värmdö kommun besök av sina samarbetsparter, bland annat bestående av ministrar från den autonoma republiken Adzjarien (Adjara) och tjänstemän från den georgiska hamnstaden Batumi som också de klagade på den grekiska visumhanteringen. Den här gången hade det grekiska konsulatet efter mycket krångel utfärdat ett gruppvisum för delegationen, något som inte längre accepteras inom Schengen. Delegationen höll därför på att stoppas i Tyskland där de mellanlandade.

Sålunda kan vi konstatera att de inte bara är jävliga på det grekiska konsulatet i Tbilisi, de är inkompetenta också! Hanteringen av den gångna sommarens skogsbränder i Grekland beskriver mycket väl hur grekiska myndigheter och den grekiska statsapparaten fungerar.

Vi utgår från att vi också får höra någon ny bortförklaring från det svenska Utrikesdepartementet att det inte är deras ansvar.

Svenska fotbollsförbundet

Svensk fotboll

Fotbollskanalen

Georgiens president till Grekland

Grekland tvingas byta ambassadör

Grekland anmäls för diskriminering av georgier

6 juni 2007

Schengenvisum

Grekiska staten och Greklands konsulat i Georgiens huvudstad Tbilisi anmäldes idag för diskriminering och kränkande särbehandling av georgier till EU-kommissionen. Det grekiska konsulatet i Tbilisi handlägger visumärenden för resande från Georgien till Sverige.

Det grekiska konsulatet har konstant dragit på sig visumsökandes missnöje med hur de behandlas när de söker visum och de långa handläggningstiderna, nu på över tre månader, om det över huvudtaget går att boka en tid eller att få kontakt med en handläggare.

Grekland har under lång tid misskött sina åtaganden gentemot den svenska staten och gentemot georgier resande till Sverige. Det råder för närvarande stora skillnader i servicenivåer och bemötande mellan de olika EU-konsulaten som utfärdar Schengenvisum i Georgien. Vi vill därför att Sverige säger upp avtalet med Grekland och att Sverige tar sitt ansvar för sina georgiska besökare, antingen genom att öppna ett eget konsulat i Tbilisi eller att byta till något av de andra representationernas kontor. Särskilt upprörande är uppgifter om att man kan betala agenter för att få ett Schengenvisum från det grekiska konsulatet.

Den senaste visumskandalen i raden drabbade Ekaterine Gagoshidze, georgiska och nybliven svensk medborgare, och som idag på Sveriges nationaldag skulle ha firat medborgarskapsceremonin på Stockholms stadshus med sin mamma som bjudits in särskilt för detta. "Min mamma fick inte tid för en visumintervju förrän den 19 juni, trots att visumförfarandet inleddes redan i början på april och kan därför inte vara med. Det känns så sorgligt", säger en gråtfärdig Ekaterine.

Det är inte bara privatpersoner som har haft bekymmer med visum, även georgiska landslag, journalister på uppdrag, musiker och andra har haft problem. Det innebär att Grekland dessutom reser handelshinder mot Georgien, vilket, om inte annat, borde få den georgiska regeringen att agera i frågan.

Vi uppmanar alla som utsatts för diskriminering och oegentligheter att anmäla detta till EU-kommissionen. Information om hur man går till väga och en blankett man kan använda för anmälan finns på nedanstående länk.

EU-kommissionen

Både Grekland och Sverige får skämmas under resterande tid av det europeiska året för lika möjligheter för alla.

Mänskliga rättigheter i Sverige

Europeiska året för lika möjligheter för alla

Gratulationer på bemärkelsedagen Georgien

26 maj 2007

Georgiens nationaldag firas den 26 maj

Idag den 26 maj firar Georgien frihetsdagen som firas som dess nationaldag. Dagen firas till minne av självständighetsförklaringen 1918 då Georgien förklarade sig fritt från Ryssland. Den första självständigheten varade bara i tre år innan Ryssland åter inlemmade Georgien i sin sfär. Det skulle ju dröja ända till den 9 april 1991 innan Georgien blev fritt igen.

Den georgiska ambassaden arrangerar ett officiellt firande av nationaldagen på tisdag den 29 maj 2007 kl. 17.30-19.30 för särskilt inbjudna gäster. Den georgiska diasporan i Stockholm firar bemärkelsedagen ytterligare en gång den 9 juni 2007 i närvaro av den georgiske utrikesministern, Gela Bezhuashvili, som då är på officiellt besök i Sverige.

I år är också första gången på länge som den förutvarande georgiske presidenten Zviad Gamsakhurdia vilar i georgisk jord under nationaldagen. Zviad Gamsakhurdia var ju Georgiens förste president i modern tid och han ombegravdes nyligen efter att hans kvarlevor hittats i Tjetjenien.

Georgier

Zviad Gamsakhurdia

Georgien till final i Eurovisionsschlagerfestivalen

10 maj 2007

Georgiens Sopho Khalvashi till final

Georgien gick ikväll till final i Eurovisionsschlagerfestivalen i Helsingfors genom en fantastisk prestation av Sopho Khalvashi, Kaukasus motsvarighet till isländskan Björk. Glädjen hos alla georgier kan inte beskrivas.

Finalen äger rum på lördag den 12 maj 2007. Räkna med fest, och det oavsett hur det går.

Visionary Dream

Eurovisionsschlagerfestivalen

Eurovisonsschlagerfestivalen i Georgien

Sopho Khalvashi

Eurovisionsschlagerfestivalen 2007 i Helsingfors

Brand i svenska centrat i Tbilisi

25 mars 2007

Centrum för studier i svenskt språk och kulturliv

En brand uppstod i Centrum för studier i svenskt språk och kulturliv på universitetet i Tbilisi i tisdags eftermiddags, den 20 mars 2007. Eldsvådan lyckades släckas av skolans vaktmästare på egen hand och den hjältemodiga insatsen gjorde att brandförsvaret bara behövde vända på platsen. Branden vållade ganska omfattande skador men lokalen kan restaureras och användas igen, tror Tamuna Maisuradze, föreståndare för centrat. Störst skada led bokbeståndet och centrats datorutrustning och de är ju livsviktiga för verksamheten hos oss, säger en bedrövad Tamuna. Vi får undersöka varje bok för att se om de går att använda igen. Brandorsaken tros vara ett elfel.

Vi vädjar till alla resande till Tbilisi att ta med böcker på svenska åt eleverna som alla är vänner av Sverige.

Expressen

Svenska Dagbladet

GT

Thomas Hammarberg besökte Georgien

24 februari 2007

Thomas Hammarberg - Europarådets kommisarie för mänskliga rättigheter

Thomas Hammarberg, Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter, besökte Georgien den 12-18 februari 2007 för att undersöka den rådande situationen kring mänskliga rättigheter i de georgiska utbrytarrepublikerna Abchasien och Sydossetien samt i den autonoma republiken Adzjarien.

Besöket innebar bland annat att Levan Mamasakhlisi, som suttit fängslad i Abchasien i fem år, frigavs och kunde återförenas med sin familj i Tbilisi.

I uppdraget ingick även att granska hur väl de georgiska myndigheterna uppfyller sina åtaganden gentemot Europarådet, särskilt vad avser nationella minoriteter, internflyktingar, invandrare och asylsökanden.

Vid den avslutande genomgången och som första punkt på programmet kritiserade han som väntat förhållandena i de georgiska fängelserna. Hade han bara också haft tid och möjlighet att granska det georgiska rättsväsendet i sin helhet hade nog den kommande rapporten varit en spännande läsning.

Thomas Hammarberg utnämndes till kommisarie för mänskliga rättigheter den 5 oktober 2005 och tillträdde i tjänst den 1 april 2006. Besöket i Georgien var det andra besöket i ordningen sedan han utsågs till kommisarie.

På måndag reser han till Tjetjenien på ett välbehövligt besök mellan den 26 februari och den 2 mars och sedan vidare till Moskva för ett likaledes nödvändigt besök.

Europarådet

Europarådets kommisarie för mänskliga rättigheter

Thomas Hammarberg

Europarådets informationskontor i Georgien

Europarådet

Georgiens ambassad öppnar i Sverige

27 januari 2007

Georgiens flagga

Georgien öppnar äntligen sin ambassad i Stockholm. Den georgiska ambassaden ligger på Humlegårdsgatan 19, en av Östermalms äldsta gator. Ambassaden är belägen nära Stureplan och Humlegården i Stockholm, snett emot gamla Lydmars Hotel, där statliga Vattenfall numera huserar. Ambassadör är Amiran Kavadze, som även är Georgiens ambassadör i Finland. En generalkonsul stationeras i Sverige någon gång i mars 2007.

Adress:
Georgiens ambassad
Humlegårdsgatan 19
114 46 Stockholm

Telefon: 08 - 678 02 60
Telefax: 08 - 678 02 64
E-post: geoemb.sweden@telia.com

Georgiens ambassad

Hitta dit

Delegation från Georgien besöker Värmdö

10 januari 2007

Delegation från Georgien besöker Värmdö

Värmdö kommun får åter besök av en georgisk delegation i syfte att fördjupa samarbetet mellan Värmdö och hamnstaden Batumi i den autonoma republiken Adjarien i Georgien. Samarbetet rör främst områdena hälsovård, socialtjänst och turism, men även möjligheter till handel och industriutveckling finns på agendan. Besöket, som är en uppföljning av förra årets besök, varar i tio dagar och genomförs mellan 10 och 21 januari 2007.

Även andra kommuner i Sverige kan få statliga pengar för att inleda ett samarbete med orter i Georgien.

Läs mer:

Nacka-Värmdö Posten

Turista i Adjarien

Hörselskadade barn fick hjälp på nytt

22 december 2006

Biståndsgruppen från Hörselskadades förening i Stockholm

Ännu ett beundransvärt projekt till förmån för hörselskadade barn i Georgien genomfördes i höstas. Den numera välkända biståndsgruppen från Hörselskadades förening i Stockholm utförde hörseltester, provade ut hörapparater och individuella proppar samt höll föresläsningar för politiker, förvaltningspersonal, läkare och personal från hörselvården om hörsel, hörselskador, svensk hörselvård och habilitering av hörselskadade barn.

Den här gången arbetade man med hörselskadade och döva barn under tre veckor på flera platser i Georgien, närmare bestämt i Tbilisi, Batumi och Kutaisi. Barn med funktionshinder har vanligtvis en mycket besvärlig situation i Georgien, varför varje insats man gör för dem är av stor betydelse. Alla hoppas på en ny visit av de yrkeskunniga och vänliga svenskarna.

Gruppen från Sverige bestod i år av Helena Lanzer-Sillén, Karl-Erik Spens, Ewa Martony, Inger Uhlén, Lela Nozadze och Ulrica Andersson. Värdar för besöket var ordföranden i den georgiska dövföreningen, Amiran Batatunashvili och hans fru Maia Metonidze.

Tack för era insatser!

Läs mer:

Rapport

Erfarenheter

Hörselskadades förening i Stockholm

HSO i Stockholms länGeorgiens ambassadör ackrediteras i Sverige

27 oktober 2006

Georgien

Georgiens ambassadör, Amiran Kavadze, överlämnar sina kreditbrev till kung Carl XVI Gustaf under en audiens på Kungliga Slottet i Stockholm på fredag den 3 november 2006. Amiran Kavadze som även är Georgiens ambassadör i Finland kommer att stationeras i Stockholm.

Svenska utrikesdepartementet

Georgiska utrikesdepartementet


Ambassadören gästar även den världberömda georgiska manskören Ensemble Tbilisis konsert på Nybrokajen 11 i Stockholm på lördag den 4 november 2006 kl. 13.00.Georgien har inte bara vin - det finns öl också

10 oktober 2006

Johan Håkansson under Expedition Vittfarne

Johan Håkansson från Expedition Vittfarne reste i somras åter till Georgien i sällskap av fem andra svenskar. I huvudstaden Tbilisi väntade svensktalande Tamuna Maisuradze, föreståndare för Centrum för studier i svenskt språk och kulturliv vid Tbilisis statliga universitet, samt två av hennes elever Sophia och Lika. Johans stora intresse för öl och bryggteknik lockade honom och hans kamrater till det lilla bryggeriet Kavkasioni i utkanten av Tbilisi, där Sophias far är bryggmästare. På sedvanligt georgiskt manér mottogs de kungligt och sällskapet bjöds naturligtvis på en stor festmåltid, en supra, efter besöket.

Läs mer om besöket i Svenska Hembryggareföreningens tidning "Hembryggaren" som finns ute nu. Artikeln publiceras med tillstånd av Svenska Hembryggareföreningen.

Hembryggaren

Svenska Hembryggareföreningen

Expressen

Föreningen Vittfarne


I Georgien finns naturligtvis många andra bryggerier och ölsorter. De mest kända ölmärkena är förmodligen Kazbegi, Argo, Topadze, Lomisi och Aluda som alla håller en god internationell standard.

Kazbegi

Natakhtari

Lisa Batiashvili till Örebro

24 september 2006

Lisa Batiashvili från Georgien

Stjärnviolinisten Lisa Batiashvili från Georgien gör ytterligare en konsert i Sverige. Den här gången får örebroarna möjligheten att höra och se henne med en specialkomponerad violinkonsert av finlands-svenske kompositören Magnus Lindberg, som tillhör vår tids mest firade tonsättare, på uppdrag av Svenska Kammarorkestern. Dirigent är Thomas Dausgaard och konserten ingår i Mästarserien Gul.

Konserten ges torsdagen den 5 oktober 2006 i Örebro Konserthus

Örebro Konserthus

Svenska Kammarorkestern

Ny svensk ambassadör för Georgien utsedd

22 september 2006

Hans Gunnar Adén (till vänster) - ny ambassadör för södra Kaukasus

Regeringen har utsett minister Hans Gunnar Adén till sändebud i Georgien, Armenien och Azerbajdzjan.

Han har tidigare tjänstgjort vid ambassaderna i Paris och Kiev samt generalkonsulatet i S:t Petersburg och har även arbetet vid OECD-sekretariatet i Paris.

Hans Gunnar Adén kommer att tillhöra Kansliet för Stockholmsbaserade ambassadörer där regelbundna resor ingår till de länder han ansvarar för.

Han tillträder tjänsten i september 2006.

Georgien utsåg redan i våras Amiran Kavadze som ambassadör till Sverige och Finland och kommer att öppna en ambassad i Stockholm i närtid.

Svenska Dagbladet

Aftonbladet

Gratulerar Hallsberg - Nu kommer T-Blues Mob

21 september 2006

Populära T-Blues Mob från Georgien

Äntligen är T-Blues Mob från Tbilisi i Georgien tillbaka i Sverige igen. Den här gången uppträder det populära georgiska bluesbandet på Hotel Stinsen i Hallsberg lördagen den 23 september 2006 kl. 21.00. Efter den skandalösa visumhanteringen av den grekiska ambassaden i Tbilisi inför Frövi musikfestival i somras finner vi det nästan märkligt att de vill uppträda i Sverige igen. Efter att ha fått kännedom om grekiska ambassadens negligerande behandling av georgier håller vi nu ett vakande öga på grekernas fortsatta visumhandläggning för Sveriges vidkommande. Det här lär inte bli den sista inlagan gällande den här ambassadens handläggning av visumfrågor för georgier. T-Blues Mob har under sommaren och hösten, trots motstånd, ändå haft några uppträdanden i Danmark, senast på Godset i Kolding den 18 september.


Välkomna tillbaka till Sverige!

Hotel Stinsen

T-Blues Mob

Badri Maisuradze ånyo på Kungliga Operan

19 augusti 2006

Badri Maisuradze

I höst står tenoren Badri Maisuradze åter på Kungliga Operans scen i Giuseppe Verdis "Trubaduren". Missa inte tillfället. Första föreställningen ges den 1 september 2006.

Biljetterna släpps den 21 augusti kl. 12.00.

Föreställningar:

2006-09-01

2006-09-08

2006-09-13

2006-09-19

2006-09-27

2006-10-04

Alla föreställningar börjar kl. 19:30

Operaloggen

Svenska Dagbladet

Badri Maisuradze

Stagedoor Italy

Ensemble Tbilisi till Finland, Sverige och Estland i höst

13 augusti 2006

Ensemble Tbilisi - världsberömd georgisk manskör

Den världsberömda georgiska manskören Ensemble Tbilisi deltar i Esbo internationella körfestival i Finland den 19 oktober med uppträdande i Esbo Domkyrka och den 21 oktober 2006 på Esbo kulturcentrum, båda evenemangen startar kl. 19.00. Sedan gör ensemblen en efterlängtad Östersjöturné i Finland, Sverige och Estland.

Östersjöturné 2006

Sverige:

Mån 30 okt - Gävle Stora Gasklockan - kl. 19.00

Tis 31 okt - Falun Kristinehallen - kl. 19.00

Ons 1 nov - Stockholm Nybrokajen 11 - kl. 19.00

Tor 2 nov - Uppsala Korskyrkan - kl. 19.00

Fre 3 nov - Stockholm Sofia kyrka - kl. 19.00

Lör 4 nov - Stockholm Nybrokajen 11 - kl. 13.00 (höstsoppa från kl. 12.00)

Finland:

Sön 22 okt - Lappeenranta Sammonlahden kirkko - kl. 18.00

Mån 23 okt - Kuopio Puijon kirkko - kl. 19.00

Tis 24 okt - Savonlinna (Nyslott) Tuomiokirkko - kl. 19.00

Ons 25 okt - Vilodag

Tor 26 okt - Kuusankoski Kuusankoskitalo - kl. 19.00

Fre 27 okt - Säinäjoki Lakeuden Risti - kl. 19.00

Lör 28 okt - Tampere (Tammerfors) Finlaysonin kirkko - kl 19.00

Sön 29 okt - Turku (Åbo) Tuomiokirkko - kl. 18.00

Estland:

Ons 8 nov - Tartu Jaani kirik - kl. 19.00

Tor 9 nov - Viljandi Jaani kirik - kl. 19.00

Fre 10 nov - Pärnu Eliisabeti kirik - kl. 19.00

Lör 11 nov - Tallinn Jaani kirik - kl. 19.00

Sön 12 nov - Rakvere Kolmainu kirik - kl. 16.00

Mån 13 nov - Narva Linnuse saal - kl. 19.00

Kontaktperson för uppträdandena i Finland och Sverige är den sanne georgienvännen och svensk generalagent för ensemblen, Thomas Sahlström och folkmusikfestivalarrangören Ando Kiviberg svarar för turnén i Estland. Kontaktperson för uppträdandena på körfestivalen i Esbo är Hannele Granö.

Den traditionella georgiska stämsången erkändes av UNESCO den 18 maj 2001 till att vara ett för världen omistligt kulturellt världsarv och bland svenska experter på georgisk stämsång kan bland andra nämnas Jens Möller och Johan Westman.

Läs mer:

Ensemble Tbilisi

Om Ensemble Tbilisi

Upsala Nya Tidning

Turnén i Estland

Estlandsturnén

Ny utställning med den georgiske konstnären Lasha Matiashvili

13 augusti 2006

Den georgiske konstnären Lasha Matiashvili deltar med ett stort verk i utställningen Tiden på Väsby Konsthall - Konstlabyrinten i Upplands Väsby under tiden 23 september - 5 november 2006.

Everything is interconnected by time and is also separated by it. But nobody is able to direct its power. Even we, the human beings, have become the tools in time's hand to create its own dimension. Yet, the things that we consider being only ours, often turn into the time's possession.

Lasha Matiashvili

Öppettider:
Tisdag-torsdag 12.00-17.00

Fredag-söndag 12.00-16.00

Adress:
Väsby Konsthall

Konstlabyrinten

Optimusvägen 12 B, plan 2

Upplands Väsby

I utställningen deltar även konstnären och georgienvännen Staffan Wieslander med två verk.

Invigningen med vernissage äger rum lördagen den 23 september kl. 14.30 i Konstlabyrinten. Utställningen Tiden pågår samtidigt på Galleri Infra och Edsvik Konsthall.

Organisatör är Väsby Konsthalls Vänner, där den välkände konstkännaren Ricardo Donoso och den tidigare förste intendenten på Nationalmuseum, Ulf Abel, ingår.

Väsby Konsthall

Edsvik Konsthall

Lasha Matiashvili

Sveriges Radio

Hagestadgruppen

Svensk-georgiska föreningen möter Georgiens patriark

29 juli 2006

I möte med Georgiens patriark, Ilia II

Svensk-georgiska föreningen träffade här om dagen den georgiska kyrkans högste företrädare, Georgiens patriark, Ilia II (katalikos patriark Ilia meore). Patriarken ville veta mer om den georgiska diasporans önskan att etablera en georgisk-ortodox kyrka i Sverige. Detta med anledning av flera TV-program som sänts på georgisk TV i frågan.

Initiavtivtagare till en officiell framställan till det georgiska patriarkatet är subdiakon Mzeguli Eshkeridze, snart prästvigd inom den georgiska kyrkan och som skulle kunna axla upgiften med stöd av den georgiska diasporan i Sverige. Ilia II ställde sig positiv till det hela, vilket bådar gott för framtiden.

Under besöket berättade patriarken att han själv besökt Uppsala 1968 i samband med ett världskyrkomöte där och mött självaste kung Gustaf VI Adolf. Den vänlige Ilia II som överlevt många presidenter anses av många andra kyrkoföreträdare som ett levande helgon och han röner stor uppskattning på många håll i världen.

Vi fick också hans välsignelse både för kommande planer och som personer.

Georgiska patriarkatet


För att lyssna behöver du en Winamp Player
Klicka här för att ladda ner en gratis Winamp Player

Klicka här för att lyssna på Radio IveriaGeorgiens president åter till Dalarna

19 juni 2006

Sveriges konung och Georgiens president Mikhail Saakashvili

Georgiens president, Mikhail Saakashvili, deltar på nytt i Tällberg Forum som arrangeras i Tällberg i Leksands kommun i Dalarna den 28 juni - 1 juli 2006. Den här gången har han även i sällskap av sin fru Sandra Saakashvili-Roelofs. Omkring 400 av världens främsta ledare samlas i Tällberg för workshops kring hur man kan förbättra världen. Årets tema är en fördjupning av förra årets tema "How on earth can we live together?" och kallas för "Getting serious", vilket syftar till förbättringar av levnadsförhållandena och att nå konkreta resultat.

Tällberg Forum har genomförts flera år i rad och för initiativtagaren Bo Ekman och hans medarbetare blir årets konferens ännu en fjäder i hatten.

Läs mer:

Tällberg Forum

Georgiens president

Ombudsmannen för mänskliga rättigheter läxar upp Finland

17 juni 2006

Ombudsmannen för mänskliga rättigheter i Georgien

Ombudsmannen för mänskliga rättigheter i Georgien, Sozar Subari, mötte idag Finlands ambassadör Terhi Hakala för att försvara georgiska medborgare i det uppmärksammade avvisningsfallet som ägde rum i mars förra året. Finska gränspolisen hävdar att busslasten med 48 georgiska tanter vägrades inresa med motiveringen att det hela handlade om människosmuggling och prostitution och avvisade dessa, trots att de alla hade giltiga visum. Finska myndigheter har dock inte lyckats prestera ett enda bevis mot gruppen och får nog bita i det sura äpplet och svälja med god min. Istället framförs klagomål från georgiernas sida att finska tjänstemän hotat dem och till och med hotat att våldta dem.

Vi väntar fortfarande på den finske Justitieombudsmannens beslut i frågan.

Läs mer:

Ombudsmannen

Georgiens nationalopera till Sverige

6 juni 2006

Operahuset i Tbilisi, Georgien

Den georgiska nationaloperan ger i sommar två föreställningar på den numera världskända scenen i Dalhalla utanför Rättvik i Dalarna. Den 11 augusti 2006 spelas verket Simson och Delila och den 12 augusti ges en av världens populäraste operor, Verdis Trubaduren.

Dalhalla och Dalarna har de senaste åren besökts frekvent av gästande georgier från när och fjärran. Till och med Georgiens president, Mikhail Saakashvili, tillhör skaran som besökt Dalarna och Siljanstrakten.

Nationaloperan i Georgiens huvudstad Tbilisi är döpt efter Zakaria Paliashvili som ses som grundaren av klassisk musik i Georgien.

Läs mer:

Georgiska nationaloperan

Dalhalla

Zakaria Paliashvili

Mitt i Musiken

Alexander Toradze spelar på Göteborgs och Västerås Konserthus

19 maj 2006

Alexander Toradze - georgisk pianovirtuos

En av världens främsta pianoprofiler, den georgiske pianisten Alexander Toradze, spelar på Västerås Konserthus den 7 september 2006 tillsammans med Västerås Simfonietta där bland annat Ravels G-durkonsert ges.

I Göteborg uppträder han på Göteborgs Konserthus den 29 september 2006. Den här gången spelas verk av Sjostakovitj, Haydn och Prokofjev.

Göteborgs Konserthus

Västerås Konserthus

Sinfonia Lahti

Åbo Filharmoniska Orkester

Alexander Toradze

Stjärnviolinisten Lisa Batiashvili till Stockholm och Göteborg

17 maj 2006

Lisa Batiashvili - georgisk stjärnviolinist

Till hösten gästas Sverige på nytt av den georgiska stjärnviolinisten Elisabeth Batiashvili. Hon ger två konserter i Stockholms Konserthus den 20 och 21 september 2006 samt en konsert på Konserthuset i Göteborg den 22 september 2006 tillsammans med de Kungliga Filharmonikerna.

Lisa har tidigare uppträtt flera gånger i Sverige, senast på Konserthuset 2004. Hon är till hösten också världsaktuell med en helt ny violinkonsert skriven för henne av Magnus Lindberg, en av Finlands mest kända tonsättare.

Stockholms Konserthus

Göteborgs Konserthus

Lisa Batiashvili

Badri Maisuradze till Sverige igen

28 mars 2006

Badri Maisuradze

Den georgiske tenoren Badri Maisuradze uppträder åter på Kungliga Operan i Stockholm. Den här gången uppträder han i Guiseppe Verdis Il Trovatore eller Trubaduren som har premiär den 13 maj och pågår till den 17 juni 2006. Han har tidigare uppträtt på Operan i titelrollerna i Otello och Don Carlos samt på Dalhalla i Tosca. Han uppträder även den 11 augusti 2006 på Dalhalla i Simson och Delila tillsammans med Georgiens nationalopera.

Läs mer:

Operaloggen

Dalhalla

Svenska Dagbladet
Katie Melua i Globen

20 mars 2006

Katie Melua

Den georgiska superstjärnan Katie Melua uppträder ikväll på Globens annex kl. 19.30. Katie uppträdde senast på China teatern 2004, förutom ett kort inofficellt framträdande på Lydmars i höstas. Hon får ikväll sällskap av många georgier i publiken som nu har tagit henne till sitt hjärta.

Globenarenorna

Läs mer:

Newsdesk

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet
Svenskt bistånd till hörselskadade barn i Georgien

26 december 2005

Hörselskadades förening i Stockholm hjälper hörselskadade barn i Georgien

Foton: Helena Lanzer-Sillén, Ewa Martony, Kalle Spens

Hörselskadades förening i Stockholm genomförde hösten 2005 ett mycket lyckat ideellt biståndsprojekt i Georgiens huvudstad Tbilisi som de bekostat helt själva, utan något som helst statligt stöd. Projektet som pågick i två veckor inriktade sig på hörselskadade skolbarn och hörselskadade barn på barnhem och utfördes i nära samverkan med georgiska myndigheter. Omkring 300 audiogram togs och ett stort antal hörapparater anpassades och skänktes till barnen. Föreningen hoppas nu att kunna hitta sponsorer för en uppföljning av projektet och att kunna genomföra ytterligare projekt för de hörselskadade. Insamlingen av hörapparater fortsätter och Hörselskadades förening i Stockholm tar gärna emot ekonomiska bidrag på postgirokonto 15 66 88 - 4. Ange "Östeuropabarnen" på talongen.

Gruppen från Hörselskadades förening i Stockholm bestod av projektledaren Helena Lanzer-Sillén, teknikern Kalle Spens, hörselpedagogen Ewa Martony och audionomen Eva Larsson.

Vi tackar er alla och är fyllda av beundran för ert arbete!

Läs mer:

Hörselskadades förening i Stockholm

Hörselskadades förening i Stockholm - Rapport

Eva och Helena i arbete

President Saakashvili mötte georgier boende i Sverige

2 augusti 2005

I möte med president Mikhail Saakashvili under Tällberg forum i Dalarna

Den 2 augusti träffade Georgiens president Mikhail Saakashvili medlemmar ur den svensk-georgiska föreningen. Bland georgierna som träffade Mikhail Saakashvili fanns Shota Nozadze, Giga Akin och förre ordföranden i den svensk-georgiska föreningen, Maria Axell-Tskhondia.Svensk-georgiskt bröllop i Tbilisi

18 Juli 2005

Svensk-georgiskt bröllop i Tbilisi

Den 16 juli 2005 gifte sig Göran Dalin och Ekaterine Gagoshidze i Georgiens huvudstad Tbilisi. Vigselceremonien ägde rum i Anchiskhati-kyrkan, den äldsta kyrkan i Tbilisi, där många vänner och bekanta församlats för att bevittna bröllopet.

Bröllopsmiddagen gavs på den välkända georgiska restaurangen Dzveli Sakhli och gästerna bjöds på underhållning av våra vänner från den världsberömda manskören Ensemble Tbilisi och av riksspelmännen Jon Lundback och Maria Lärka som spelade stämningsfull folkmusik från Dalarna.

Vigselförrättare var fader Akaki Megrelishvili. Marskalkar var Akaki Jobava och Jon Lundback. Tärnor var Tamar Tsagareli och Catarina Nilsson.

Bröllopet väckte stor uppmärksamhet i georgisk media och inslag från bröllopet sändes över flera TV-kanaler.

Kurbitsmålning till minne av mallresningen Leksandsdräkt

Före bröllopet, den 18 juni 2005, genomfördes mallresning i Siljansnäs i Dalarna. Den här ceremonin hålls traditionsenligt i samband med lysningen. Bybor från Fornby och vänner från Siljanstrakten och annorstädes deltog i festligheterna.Georgiens president till Dalarna

27 juni 2005

Georgiens president Mikhail Saakashvili

Georgiens president Mikhail Saakashvili kommer till Sverige och deltar i Tällberg Forum 2005 den 3 augusti. Presidenten kommer även att hålla ett kort anförande på Dalhalla i samband med galaföreställningen till Jussi Björlings ära, i vilken även den georgiska tenoren Badri Maisuradze deltar.

Läs mer:

Tällberg Forum

Välkommen till Dalarna!!Svenskt midsommarfirande i Tbilisi den 18 juni

6 juni 2005

Anders Zorn - Midsommardans

Årets svenska midsommarfirande i Tbilisi sker vid Etnografiska muséet på vägen mot Sköldpaddssjön (Turtle Lake) den 18 juni kl. 16.00-19.00.

Hjärtligt välkomna!

Eric L. Jönsson
Sveriges konsul

Hoppas ni också firar nationaldagen!Estland firar den georgiska självständighetsdagen

26 maj 2005

Den georgiske författaren Dato Turashvili som hedersgäst

I samband med firandet av den georgiska självständighetsdagen i Tallinn den 26 maj besökte den georgiske författaren Dato Turashvili föreningen Lira som är en immigrantförening bland annat för georgier, azerier, ukrainare och uzbeker. Föreningen har fått en lokal av den estniska staten och den 27 maj hölls en stor presskonferens och tal av Dato Turashvili i en välfylld sal. Bland annat så gav man de församlade boken "Gurji khatuni - Dedicated to the the world's most sad emigrant women" rapporterar Tsira Anderson från Estland.

Omkring 600 georgier bor i Estland och det finns flera georgiska restauranger där, bland annat den kända Pirosmani-kedjan.

Vi önskar dem alla ett glatt firande!Sverige får skämmas igen

5 maj 2005

Floden Rioni svämmas över

Norge, Danmark och många andra länder har redan lämnat katastrofbistånd till det översvämningsdrabbade Georgien. Regnet beräknas hålla i sig ytterligare minst tre dagar så översvämningarna förväntas öka.

Sverige som inte lämnat något katastrofbistånd får skämmas igen (nästan som vanligt nuförtiden).

Läs mer om bidragen som sammanställts idag av FN-organet OCHA:

Reliefweb

Läs de senaste lägesrapporterna och Georgiens vädjan om katastrofhjälp:

ReliefwebGeorgien vädjar om internationell hjälp

30 april 2005

Översvämning i Kutaisi

Värsta översvämningen på många år i Georgien

Kraftiga regn i kombination med snösmältningen har lett till stora översvämningar i västra Georgien. Närmare en tredjedel av landet har drabbats och skadat stora delar av infrastrukturen, främst el-, tele- och vägnäten. Mer regn är att vänta varför Georgien vädjar om internationell hjälp för att klara av situationen. Bara kostnaderna för att reparera vägar och broar uppskattas till 70 miljoner SEK.

Läs mer:
Civil Georgia
Relief Web
BBC


Översvämning i KutaisiGeorgien avskaffar visumkrav för svenskar

15 april 2005

Visum inte längre nödvändigt för svenskar

Den georgiska regeringen föreslår att Georgien ensidigt avskaffar visumkrav för medborgare i EU, Japan, USA, Kanada och Israel. Parlamentet förväntas anta propositionen i närtid.

Bra förslag!
Finska myndigheters kränkning av georgier än mer besvärande

3 april 2005

Gränsposteringen i Vaalimaa

Den finska avvisningen av georgiska turister väcker bestörtning i Georgien. Anklagelserna om prostitution har redan fått uppslitande följder för flera av resedeltagarna i det starkt traditionsbundna Georgien. Nu väcks frågan om avsikten med anklagelserna och bevisläget vid ingripandet och vid avvisningen. Det här är inte längre en enskild finsk angelägenhet. Den här härvan kommer att växa.

Läs mer:

Sveriges Radio

YLE

YLEGeorgisk filmafton i Södertälje

12 mars 2005

Breven från Otar

Filmen "Breven från Otar" av Julie Bertucelli från 2003 visas fortfarande på olika håll i landet. Den här filmen, som rosats av kritiker och skribenter, handlar om livet för tre generationer kvinnor i dagens Georgien när plötsligt ett telefonsamtal ställer allt på ända.

Filmen visas den 5 april 2005 kl. 19.00 på Estrad i Telge Forum, Järnagatan 26, i Södertälje. Endast fem minuters promenad från pendeltågsstationen Södertälje Centrum.

Läs mer om filmen:

Bio
Svenska DagbladetDokumentär om Expedition Vittfarne i Sveriges Television i påsk

6 mars 2005

Expedition Vittfarne

"Vittfarne" sänds i SVT 2 måndagen den 28 mars (annandag påsk) kl. 19.00. Repris i SVT 2 torsdagen den 31 mars kl. 16.25.

"Vittfarne" sänds i SVT Europa måndagen den 28 mars (annandag påsk) kl. 23.35. Repris i SVT Europa torsdagen den 31 mars kl. 13.10.

"Vittfarne" - svensk dokumentär från 2004 (60 minuter).

Sommaren 2004 genomförde Föreningen Vittfarne en vetenskaplig expedition i vikingahövdingen Ingvar den Vittfarnes kölvatten. Ingvar och hans män tros ha gjort samma resa i österled med 30 skepp åren 1036-1041. Resan, som beskrivs på trettiotalet runstenar i mellansverige, i den isländska sagan och i den georgiska krönikan, gick från Gammalsvenskby i Ukraina, genom Ryssland och Georgien, till Baku i Azerbajdzjan. Den vetenskapliga expeditionen tog drygt tre månader att genomföra och Sveriges Television hade en fotograf med under resan.

Läs mer på:

Föreningen Vittfarne
Svensk humanitär katastrof

17 februari 2005

Svensk-georgiska föreningen protesterar å det bestämdaste mot Sveriges Riksdags beslut att inte ge amnesti åt apatiska flyktingbarn i Sverige.

Vår Goga, som vi känner personligen och som inte på något vis har några politiska ambitioner eller avsikter att behandlas annorlunda än våra egna barn, lämnas ut till politikers godtycke. Vår åttaårige Goga mår dåligt och behöver hjälp.

Socialdemokraterna och Moderaterna står bakom belutet.

Jag ska inte säga vad jag tycker om migrationsminister Barbro Holmberg.

För vidare information kika på SVT2 och Rapport.

Sverige, Sverige var är ni på väg?!?

Göran Dalin
Ordförande
Svensk-georgiska föreningenSvensk militär inspektion i Georgien

14 februari 2005

Den 9-10 februari genomförde svenska officerare en inspektion av Georgiens militära styrkor enligt Wiendokumentet från 1999 som antagits av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Sådana inspektioner görs regelbundet i de anslutna medlemsländerna för att öka förtroendet mellan staterna och skapa öppenhet om militära styrkor och militär förhållanden. Den svenska inspektionsgruppen koncentrerade sitt besök till arméförband belägna längs Svarta havskusten.Katie Melua etta i Danmark

19 januari 2005

Katie Melua ligger nu etta på den danska skivtoppen med sitt debutalbum "Call off the search". Hon ligger fortfarande högt på många skivlistor i Europa. På norska skivtoppen ligger hon på en 22:a plats och på den brittiska på en 20:e plats.

Katie Meluas album Call off the search

Grattis!

Skivtoppen världen
Norska skivtoppen
Katie MeluaJulklappar till Georgien

24 december 2004

Capio S:t Görans sjukhus skickar i dagarna sjukvårdsutrustning i julklapp till Georgien. Capio S:t Göran och Capio Diagnostik skänker bl a ett komplett röntgenlabb, ultraljudsutrustning, bildskärmar, gåstolar, operationsbord, britsar, bildvaggor.

Totalt är det ca 18 kubikmeter utrustning som skickas från Capio S:t Göran till Lunds universitetssjukhus, som bl a skänker dialysutrustning. Sändningen skickas sedan med en fartygscontainer till Georgien i början av januari.

Projektet är ett samarbete mellan Capio S:t Görans Sjukhus, Lunds universitetssjukhus, Sida och utbildningskonsulten Swedish Healthcare i Malmö, som tidigare ordnat utbildningar av Georgiens hälsoministerium i samarbete med Capio S:t Göran.

Capio S:t Görans sjukhus
Universitetssjukhuset i Lund
SidaLuciafirande på svenska konsulatet i Tbilisi

13 december 2004

Årets luciafirande på det svenska konsulatet i Tbilisi samlade c:a 50 personer, både georgier, svenskar och andra nordbor. Sveriges honorärkonsul Eric Jönsson önskade alla glad Lucia. Kören utgjordes som vanligt av elever från Centrum för studier i svenskt språk och kulturliv i Tbilisi. De församlade fick lyssna till svenska julsånger, prova glögg och äta svenska pepparkakor

Luciafirande på det svenska konsulatet

Foto: Sergi MchedlishviliBesättningen från Expedition Vittfarne återförenades

4 december 2004

Besättningen från Expedition Vittfarnes olika etapper återförenades på Katarina Norra skola i Stockholm den 4 december. Både foton och rörliga bilder visades från expeditionen som färdades från Gammalsvenskby i Ukraina, genom Georgien, till Baku i Azebajdzjan i somras. Dokumentären från expeditionen som kommer att visas i Sveriges Television beräknas bli klar i mars 2005. En stor artikel om Expedition Vittfarne publiceras också i nästa nummer av Illustrerad Vetenskap (Nr 1/2005) som kommer ut den 27 december.

Föreningen Vittfarne
Illustrerad VetenskapGiorgoba firades i Stockholm

23 november 2004

Giorgoba - S:t Görans dag

Högtiden Giorgoba firades i Stockholm en 23 november. Giorgoba, S:t Görans dag, firas i Georgien två gånger om året, dels den 6 maj till minne av helgonets död, dels den 23 november som allmän helgdag. Dagen firades också som minne av ettårsdagen efter "Rosornas revolution". I samband med firandet tog vi avsked av läkaren Lasha Loria som återvände till Georgien efter ett års doktorandstudier vid Karolinska Institutet.

Väl mött igen Lasha!

Georgiska Patriarkatet

S.t GöranSvensk-georgiskt bröllop

11 november 2004

Christer Gusterman och Khatuna Khujadze gifte sig i Stockholm den 11 november. En av de mest kända dikterna av poeten Galaktion Tabidze, "Usikvarulod" (Utan kärlek), som översatts av dem själva tillägnades deras kärlek och äktenskap.

Jag köpte av en landsman ett adressregister till personer
som ville få hjälp med städning och fick en man utan extra kostnad.

Så uttryckte sig Khatuna Khujadze efter vigseln med
Christer Gusterman den 11 november 2004

Foto: Lars Björkberger

Vigseln ägde rum i hemmet i närvaro av den närmaste vänkretsen.

Christer arbetar sedan lång tid tillbaka som radioreporter och kan höras både över Radio Viking och över Kustradion i Spanien.

Vi gratulerar!

Radio Viking
KustradionStatsminister Tamara Beruchashvili på officiellt besök i Sverige

10 november 2004

Georgiens statsminister med ansvar för EU-integration och transatlantiska förbindelser, Tamara Beruchashvili, gjorde ett officiellt besök i Stockholm den 6-10 november. Under besöket hade hon överläggningar med företrädare för den svenska regeringen och Utrikesdepartementet angående viktiga frågor gällande Georgiens strävan att integreras i EU. Den lilla svensk-georgiska kolonin i Stockholm fick möjlighet att träffa henne i samband med en föreläsning på Utrikespolitiska Institutet och flera viktiga frågor dryftades under avspända former.

Välkommen tillbaka Tamara!

Tamara Beruchashvili
Tamara Beruchashvili

Politiska systemet i Georgien
Världsstjärnan Katie Melua i Sverige

29 september 2004

Den georgiska sångerskan Katie Melua gav konsert på China teatern i Stockholm den 29 september. Katie, som numera är bosatt i London, har legat etta på försäljningslistorna i Storbritannien under flera månader under 2003 och 2004. Hon karaktäriseras av många som en ny Norah Jones och förutspås nå stora framgångar i musikbranschen. Trots hennes låga ålder visade hon fantastiska talanger, både som sångare, musiker och artist. Det var hennes första uppträdande i Stockholm, men säkerligen inte det sista. Vi ser fram emot nästa besök. Högsta betyg till Katie och bandet.

Katie Melua
Katie Melua

Katie Melua
Ensemble Tbilisi i Stockholm

30 augusti 2004

Den världsberömda manskören Ensemble Tbilisi gav konsert på Södra Latin i Stockholm den 28 augusti som sammanföll med den georgiska högtiden Mariamoba.

Ensemble Tbilisi

Foto: Ekaterine Gagoshidze

I samband med deras vistelse i Sverige deltog de också i hemkomstfesten för Expedition Vittfarne på Katarina Norra skola. Cirka hundratalet deltagare fick avnjuta georgiska maträtter, vacker sång och många tal. Ensemble Tbilisi deltog även i invigningen av "Open Mind Stockholm" i Skeppsholmskyrkan och genomförde dessutom några mycket uppskattade konserter samma helg i en nära nog fullsatt Sofia kyrka på Södermalm i Stockholm.

Hoppas att ni inte missade tillfället!

Ensemble Tbilisi
TS Music
Sofia kyrka


Svensk-georgiska föreningen   Swedish-Georgian Society
E-mail:
swe_geo@yahoo.se


Tillbaka till första sidan