Georgisk muralmålning som gåva till Konstfack

13 december 2004

Den georgiske konstnären Lasha Matiashvili som gjort freskomålningen "Sankta Lucia" donerar verket till Konstfack som tack för sin utbildning. "Sankta Lucia" tog ungefär sex veckor att färdigställa och för Lasha var det ett mycket tungt arbete eftersom just den här tekniken normalt kräver samarbete av minst två personer. Verket är gjort med den venezianska stucco lustro-tekniken eller bella pica-tekniken som man säger idag, en konstteknik som användes i staden Pompeji och som hittades vid utgrävningarna av staden långt senare.

Sankta Lucia   Saint Lucia

Stuco lustro är en våtteknik där målningens bakgrund först måste prepareras med många lager av sand och kalcium och sedan målas med pigment och vatten för att slutligen pressas med ett strykjärn för att få den karaktäristiska glansen, allt inom 24 timmar så att det inte hinner torka. "Sankta Lucia" är ingen liten målning utan mäter 2 x 1,5 meter. Ett sådant här stort verk måste göras i flera steg. Konstverket byggs i relativt små delar som sedan sätts ihop liksom ett pussel utefter det målade motivet.

"Vi ville pröva hur konstnärerna kring Kristi födelse kände sig när de gjorde sina konstverk" och med "vi" menar han sig själv och sin mentor och lärare Luigi Inganni, vars pappa, Domenico Inganni, var en berömd muralmålare från Italien som introducerade tekniken i Sverige. "Vi ville dessutom använda oss av gammal teknik i modern tappning" och så föll motivvalet på högaktuella Lucia. Verket är ett av de första i Sverige gjort med stuco lustro-tekniken, men många världsberömda konstnärer som Michelangelo, Mazacho, Giotto, Rafael och Leonardo arbetade med våt teknik. De arbetade däremot inte med strykjärn, så här är Lasha unik. Han har tecknat ner tillvägagångssättet för varje steg för det var ju egentligen ett experiment. Fast om vi får säga det själva så undrar vi bara hur bra en riktig fresk kan bli. Stuco lustro var inte den enda tekniken som användes i Pompeji så nästa år kommer Lasha att arbeta med andra tekniker som man funnit där.

Lasha Matiashvili och Sankta Lucia

Lasha är en av fyra internationella studenter som varje år får chansen att studera vid Konstfack. Han har tidigare studerat konst i Georgien, först ett år vid den tekniska konstskolan i Tbilisi som sedan följdes av fem års studier vid den georgiska konstakademin. Att han fick möjligheten att komma hit är egentligen hans syster Tamunas förtjänst, som gick en mastersutbildning i lantmäteri i Stockholm för ett par år sedan och som tipsade om möjligheten. Studierna har lärt honom mycket och han tycker mycket om sina klasskamrater. "Fast det bästa med utbildningen är relationen lärare-student", säger han och det är redan bestämt att han och hans lärare ska besöka Georgien och Lashas familj nästa år. Som för alla georgier är familjen viktig och han sänder dem alla en hälsning så här i juletid.

Lasha Matiashvili i sin studio

Lasha Matiashvili är 32 år och född i Tbilisi, men har sina rötter i Sighnaghi i vindistriktet Kakheti, i östra Georgien.

Konstfack


Svensk-georgiska föreningen   Swedish-Georgian Society
E-mail:
swe_geo@yahoo.se


Tillbaka till första sidan